Vaszary Kert

Upcoming events

 • 2021-06-17 10:00 - 2021-06-19 23:00

   

  Programok 2021. június 17-19:

   

  JÚNIUS 17. CSÜTÖRTÖK

  LIPTÁK GÁBOR VÁROSI KÖNYVTÁR

  10.00 Szaszuma és a szél
  Interaktív zenés-táncos mese afrikai ritmusokra Danny Bain előadásában

   

  KISFALUDY GALÉRIA

  19.00 Parker Jazz Club Balatonfüred

  Beszélgetés Dr. Szántó Tamás Radiológus-főorvossal a Hamvas Béla asztaltársaság elnökével

  20.00 Juhász Gábor Trió
  Juhász Gábor 2015-ben az év jazzgitárosa. Kovács Zoltán bőgős, Gramofon- és Artisjus-díjas. Jeszenszky György már mindenkivel játszott és sokakat tanított a dobszakmában. Három jazzikon lesz a fesztivál vendége. A triónak 2020 januárjában jelent meg legutóbbi albuma, amelyről egészen biztosan elhangzik néhány kompozíció.

   

  JÚNIUS 18. PÉNTEK

   

  VASZARY GALÉRIA KERT

   

  10.00 A nagy Gerbera-nyomozás – Darvasi László gyermekműsora
  Darvasi László József Attila díjas író három évig tanított, mielőtt végleg magukkal sodorták volna a betűk. Szívesen találkozik a gyerekekkel és szívesen mesél nekik az irodalomról, az olvasás gyönyörűségéről. Hőseiről: Trapitiról, a borzasztó nyúlról, vagy a híres nyomozóról, Pálcikáról. A gyerekek részt vehetnek a „Nagy Főzelékháborúban”, vagy aktívan kutathatnak a „Nagy Gerbera Nyomozásban”. Minden elhangzik majd, amit csak a fantázia elbír. 12 éves korig melegen ajánlott!

   

  16.00-16.30 Borbemutató ingyenes borkóstolóval
  Gyukli Pince

   

  17.00 Nunki Bay Starship
  Szenvedélyes modern zene, amely ha akarjuk jazz, ha akarjuk pop, funk, vagy soul. Egy biztos: a Vaszary kertbe való, egy babzsákfotel mélyén kucorogva, egy pohár borral a kezünkben. 2 lány, 2 fiú. Ahogy nyilatkozták: Talán a valós, létező stílusokból a neosoulhoz áll közel a stílusunk, de van benne minden, mint egy jó főzelékben. Gyertek – jó lesz a főzelék!

   

  20.00 Sebestyén Patrik Quartet feat Orbay Lilla

  Sebestyén Patrik, a kitűnő trombitás 2019-ben lett az év fiatal jazz-zenésze. Járt is zenekarával a Könyv-Bor-Jazz-en. Idén újra eljönnek, ezúttal Orbay Lillával, az egyedi hangú, attraktív énekesnővel. Híres jazz örökzöldeket fognak játszani – úgy ahogy nekik az jól áll. Mivel Patrik és Lilla egy időben jártak konzervatóriumba, jól ismerik egymás zenei világát. Patrik trombitál és énekel, Lilla énekel és zongorázik. Izgalmas koncert lesz.

   

  22.00 Perpetuum
  Ha egy zenekart sehova se lehet besorolni, akkor elkezd a szakmai sajtó okoskodni. Alternatív pop, jazzes, rockos, pszichedelikus és elektronikus elemekkel. Ha ebből ért valaki valamit... Viszont 2019-ben megnyerték a Babel Laureate World Jazz versenyt, biztos ott csak meghallgatták a zenéjüket. A Perpētuum ugyanis jó. Izgalmas, fülledt énekhang, virtuóz zenészek, nem átlagos dalszerzők és hangszerelés.

   

  FIGULA BORTERASZ

   

  16.00 Könyvbemutató
  Palágyi Sylvia–Kirchhof Anita: Balatonfüred római kori települései

  és falfestményei
  Beszélgetőtárs: Novák Péter

   

  Mekkora mázlisták voltak bizonyos rómaiak? Az egyik légió a germánokkal csatázott, a másik a longobárdokkal. A Balatonfüredre érkezettek pedig fürödtek a selymes vízben, festményeket készítettek, jól érezték magukat. Ez a könyv bemutatja, hogyan éltek ezen a területen az ideérkező rómaiak. Bemutatja az 1964-es ásatások emlékanyagát, az itt talált római falfestményeket.

   

  Ha valaki esetleg a beszélgetés után Szív Ernővel tervez találkozást, ezt egy Vaszary Galéria felé induló buszjárattal tudjuk segíteni!

   

   

  VASZARY GALÉRIA

   

  17:00 Balatonfüred 50 – Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből
  Borkóstolóval egybekötött tárlatvezetés

  A tárlatot Márffy Nóra mutatja be a látogatóknak. A tárlatvezetés vendégei: az 1971-es Anna-bál győztese és első udvarhölgye. Komjáthy Ágnes, aki később a Skála háziasszonyaként lett országszerte ismert, és a füredi Szabó Edit, aki a mai napig városunk polgára. Mesélnek majd az 50 éve lezajlott bálról, a díjátadó Beregovoj űrhajósról, aki esélyes volt arra, hogy első szovjetként lépjen a holdra. Ez azonban nem történhetett meg, hiszen egyetlen szovjet űrhajós sem lépett a hold talajára. Közben három borászat, a Gyukli, a Balogh és a Lídia – három különböző teremben – borkóstolót tart.

   

  LÍRA SZABADTÉRI OLVASÓSZOBA

   

  18.30 „Minden, amit megírhatsz…” – beszélgetés Darvasi Lászlóval
  Beszélgetőtárs: Szekeres Nikoletta

  A KÖNYV-BOR-JAZZ FESZTIVÁL hivatalos megnyitórendezvénye

   

  Szív Ernő lesz a Könyv-Bor-Jazz vendége. De az is lehet, hogy Eric Moussambani. Hiszen ezeken a neveken is alkotott Darvasi László, József Attila díjas író. Írt gyerekeknek, felnőtteknek. Verseket, novellákat, regényeket, drámákat. Az érdeklődési körébe tartozik szinte minden, de leginkább a nők és a szenvedély. Vagyis tényleg minden. Nők nélkül ugyanis az élet értelmetlen, szenvedély pedig mindenhez kell. Az íráshoz is. Módszertani beszélgetésének címe: Minden, amit megírhatsz… Alcíme pedig: Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt?

   

  JÚNIUS 19. SZOMBAT

   

  VASZARY GALÉRIA KERT

   

  14.00 Jazzterlánc - gyermekkoncert
  Ez egy vicces zenekar, aki komolyan veszi a gyerekeket. Énekelhető, kedves daloknak adnak minőségi zenei hangzást. És akkor még ott van Bolba Éva, aki végigtáncolja a színpadot, behúzza és megénekelteti a gyerekeket. A zenekar tagjai hangszerbemutatót is tartanak. Amíg tart a koncert, az apukáknak leeshet egy kósza fröccs, a gyerekek figyelméről ugyanis Bolba Éva gondoskodik.

   

  15.00-20.00 Ismeretterjesztő játszóház fajátékokkal
  Balaton élővilága, védett állatok

   

  15.00-15.30 Borbemutató ingyenes borkóstolóval
  Balogh Pince

   

  15.30-16.00 Borbemutató ingyenes borkóstolóval
  Lídia Borház

   

  17.00-19.00 Séta „Füred 50” témában
  Fülöp Júlia vezetésével, borkóstolóval, városi anekdotákkal. Indulási pont a Vaszary Kávézó terasza

   

  17.00 Trio á la Kodály
  Kodály Zoltán munkássága megváltoztatta a XX. század végének magyar zenei világát. Fontos volt számára a magyar népzene, a gyerekek zenei oktatása. Az „értő fülek” nevelése. Oláh Dezső, Erdő Zoltán és Tar Gergely triója hasonló elveket vall, és szívesen nyúl Kodály dallamaihoz. Ismert motívumok, virtuóz játék. Minden szépség, amit a jazz megtehet egy zeneművel. Ez várható a Trió a la Kodály koncertjén.

   

  20.00 Valami swing
  Az 1920-as években jelent meg az új stílus, amit egy Django Reinhardt nevű gitáros tett világhírűvé. Annyira jó volt ez a gitáros, hogy utána már mindenki csak a világ második legjobb gitárosa lehetett. Ebbe a zenei világba szeretett bele a Valami Swing. Aztán a csapattagok összeszoktak, kialakult a saját stílusuk, lett egy remek énekesnőjük.

   

  22.00 Egri János Jr. Quintet
  Egri János Jr. 2021-ben lett az év fiatal jazz zenésze. Lendületes billentyűsfutamok, komoly adrenalinfröccsel. Egri János Jr. Fellépéseiben különleges, hogy zongorajátékát sokszor énekhanggal kíséri. Ahogy írják róla: „erőssége a született vibrátóval rendelkező, egyedi, mély tónusú basszushangja és a sötét árnyalatú, masszív zongora billentése. Énekes szólóit kifejezetten a hangszerszerű megszólalás jellemzi.” Hát lehet egy ilyen buliról hiányozni?

   

  VASZARY GALÉRIA


  17:00 Balatonfüred 50 – Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből

  Borkóstolóval egybekötött tárlatvezetés Virágvölgyi István és Nagy Feró vezetésével

   

  A tárlatot Márffy Nóra mutatja be a látogatóknak. Közben három borászat, a Gyukli, a Balogh és a Lídia – három különböző teremben – borkóstolót tart. A tárlatvezetésbe bekapcsolódik Nagy Feró, aki a Balatonfüredi Hajógyárban 1982-ben megrendezett Újhullámos Fesztiválról mesél – az erről dokumentáló teremben. A rendezvény érdekessége az volt, hogy a lázadó zenekarok fesztiválját a KISZ KB központi bizottsága szervezte, így bizonyos zenekarok nem vehettek részt a rendezvényen. De azért itt volt a Rolls Frakció, az Axe, a Ketchup Letchup Gárda, a Doppin-G, a Verkli, a Petting-Bagdad, a Ninive, a KFT, a Sikátor, a Modells, a Kamikaze és a Nihil. Nagy sztárok és fiatal – rosszul zenélő – ellenállók találkozója.

  Nagy Feró is fellépett az Árnyékszék zenekarral, amelyet erre az egy alkalomra alakítottak. A tagok: Jobbágy Gyula, Földes Péter, Nagy Feró, Vedres József, Waszlavik László, Wahorn András, feLugossy László, Trunkos András, Donászy Tibor, Dzodzoglu Jorgosz. Feró mesélni fog egy furcsa korszakról, egy furcsa rendezvényről.

   

  LÍRA SZABADTÉRI OLVASÓSZOBA

   

  11.00 Könyvbemutató
  „Magamról és Veráról többet”
  Kötetbemutató Grecsó Krisztiánnal
  Beszélgetőtárs: Novák Péter

  A nagysikerű, Libri közönségdíjas Grecsó regény, a Vera és az új verseskötet, a szintén Libri-közönségdíjas Magamról többet közös kötetbemutatóján természetesen nem csak a friss könyveiről mesél a szerző. Adomák, családi történetek, a mában élő múlt szövevényes és felkavaró anekdotái hangzanak el. Az író szenvedélyesen, jókedvvel mesél. Akár új gyermekkönyvéről is – “Belefér egy pici szívbe” –, amelyből akár felolvasni sem restell.
  Szeretettel várunk minden olvasót!

  „Hány éve várok rá,
  Hogy elénekelhessem valakinek
  A Bóbitát, aki fontosabb, mint én.”

   

  15.00-17.00 Könyvdedikálás
  Karády Anna: A füredi lány
  Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregék
  Tóbiás Krisztián: A mikulás rakétája
  A szerzőket bemutatja: Tóbiás Krisztián

   

  16.00 Könyvbemutató
  Jásdi István: Lyukasóra – Időutazások
  Beszélgetőtárs: Figula Mihály

  Jásdi István borász és író. A szőlő, a természet szerelmese. Húsznál is többször szüretelt Csopakon. Ugyanennyiszer aggódott az ültetvényért, gondozta, fejlesztette, alkotott és kóstolt. Az asztalánál sokan megfordultak. Borászok, művészek, tudósok, magyarok és külföldiek. Együtt boroztak, beszélgettek, filozofáltak, meghallgatták egymás történeteit. Figula Mihály szintén borász. Talán néhánnyal kevesebbet szüretelt. De ők ketten egy nyelvet beszélnek. Érdemes lesz egy bő órát eltölteni a társaságukban.

   

  18.30 Könyvbemutató
  Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
  Beszélgetőtárs: Novák Péter

  „Ha azt kérdezné valaki, hogy jó volt-e az életem, nem tudnám értelmezni a kérdést. Azt viszont kimondhatom, hogy szép volt, mégis szép, mert még mindig tudok örülni.” Szabó T. Anna harmadik novelláskötetéről mesél, azaz Novák Péter alaposan kifaggatja. Szó esik sóvárgásról, rajongásról, örömről, hiányról, vágyakról, arról, hogy miképpen működik jól az életünk. Merthogy a cél mégiscsak ez.

   

  A Fesztivál koncertjei, könyves programjai, borbemutatói ingyenesen látogathatók, a tárlatvezetések, városi séta és a Kisfaludy Galériában tartandó Juhász Gábor Trió koncertje jegyköteles. Jegyek a helyszínen, a Vaszary Galériában és a jegy.hu oldalon vásárolhatók.

 • 2021-06-18 16:30 - 2021-06-18 18:30
  A leghíresebb füredi villákat, régi és új lakóikat ismerhetjük meg a tematikus városnéző séta során. A teljesség igénye nélkül: Vaszary villa, Jókai villa, Huray villák, Blaha villa, Dőry villa, Rózsi lak és Lipták Ház. Több ikonikus épületet belülről is felfedezünk.
  A program során többféle útvonalat járunk be. Ha szeretjük a klasszikus, fatornácos vagy szecessziós villákat, akkor érdemes erre a sétára többször is visszatérni.
  Találkozó: VASZARY KERT (Vaszary galéria kertje, Honvéd utca 2.-4.)
  Jegyár: 2.300 Ft/fő (jegyvétel a helyszínen az idegenvezetőnél)
  A programon való részvétel regisztrációhoz kötött.
  Regisztráció: balaton.guide@gmail.com , +36 (30) 727-7162
 • 2021-06-19 17:00 - 2021-07-19 19:00

  A Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft és a BalatonGuide turisztikai szolgáltató 2021. június 19-én, szombaton 17 órától garantált városnézést szervez.

  A gyalogos városnézés keretében Fülöp Júlia, helyi idegenvezető mutatja be Balatonfüred nevezetességeit és értékeit, tematikájában kapcsolódva Balatonfüred város 50 éves várossá avatás megünneplő jubileumi programokhoz.

  A Könyv-Bor-Jazz Fesztivál keretein belül a városnéző programhoz borkóstoló is kapcsolódik, három helyszínen 3 helyi borászat mutatkozik be

  A vezetés kedvezményes díja a 2 órás időtartamú sétára 1.500 Ft/fő (az ár az ÁFÁ-t tartalmazza). A jegyeket a Vaszary galéria jegypénztárában lehet megvásárolni a vezetés előtt, vagy elővételben. A részvétel regisztrációhoz kötött, június 18-ig lehet jelentkezni a programra.

  Érdeklődni a Vaszary galéria jegypénztárában, a +36 30 72 77 162-es telefonszámon vagy a balaton.guide@gmail.com e-mail címen lehet.

  A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

  Mindenkit szeretettel várunk!

  Sétainfo:

  Dátum: 2021. június 19. szombat 17:00-19:00
  Találkozó: Vaszary kert (Honvéd utca 2-4.)
  Részvételi díj: kedvezményes jegyár: 1.500 Ft/fő
  A séta útvonala:
  Vaszary kert – Széchenyi sétány – Hotel Marina – Baricska – Tagore – Hotel Annabella
  Séta hossza: 3,5 km
  Séta utolsó állomása: Hotel Annabella (Deák Ferenc utca 25.)

 • 2021-06-20 15:00 - 2021-06-20 16:30

  Történelmi hangulatú épületek és történelmi személyiségek történetei elevenednek meg sétánk során. Az anekdoták főszereplői: a híres színésznő, Blaha Lujza, Az arany ember legendás írója, Jókai Mór, valamint felesége, a híres díva, Laborfalvi Róza. Szó esik a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról. Anna Grand Hotel, Posta ház, Horváth- Ház, Füredi Panteon, Kossuth forrás, Rózsakert. A séta fényét emeli a csodás környezet és a Balaton karnyújtásnyi közelsége, hangulata.

  Találkozó: VASZARY KERT (Vaszary galéria kertje, Honvéd utca 2.-4.)
  Jegyár: 2.000 Ft/fő (jegyvétel a galéria jegypénztárában)
  Regisztráció: balaton.guide@gmail.com, + 36 (30) 727-7162
  Csoportos regisztráció, jegyinformáció: seta@furedkult.hu

  Balaton Guide júniusi sétanaptár

 • 2021-06-22 15:00 - 2021-06-22 17:00
  Tematikus előadás és séta
  Beszélgetés a Balaton-felvidék természeti környezetének gyógyhatásáról Frank Róbert pszichológussal
  Majd tematikus séta a fürdőtelepen Fülöp Júlia idegenvezetővel
  Találkozó: Vaszary galéria kertje (Honvéd utca 2-4).
  A rendezvény szervezője a Hamvas Béla Asztaltársaság.
 • 2021-06-27 15:00 - 2021-06-27 16:30

  Történelmi hangulatú épületek és történelmi személyiségek történetei elevenednek meg sétánk során. Az anekdoták főszereplői: a híres színésznő, Blaha Lujza, Az arany ember legendás írója, Jókai Mór, valamint felesége, a híres díva, Laborfalvi Róza. Szó esik a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról. Anna Grand Hotel, Posta ház, Horváth- Ház, Füredi Panteon, Kossuth forrás, Rózsakert. A séta fényét emeli a csodás környezet és a Balaton karnyújtásnyi közelsége, hangulata.

  Találkozó: VASZARY KERT (Vaszary galéria kertje, Honvéd utca 2.-4.)
  Jegyár: 2.000 Ft/fő (jegyvétel a galéria jegypénztárában)
  Regisztráció: balaton.guide@gmail.com, + 36 (30) 727-7162
  Csoportos regisztráció, jegyinformáció: seta@furedkult.hu

  Balaton Guide júniusi sétanaptár