Péklány
Minden egy sorsfordító születésnapi ajándékkal kezdődött. Zeliska Orsi, a peklanyleszek.com blog írója, a Péklány Kézműves Pékség alapítója 2013-ban egy házimalmot kapott a férjétől, Csabától. A manager házaspár nem gondolta, hogy egy marék búza és a belőle sütött kenyerek ennyire megváltoztatják majd az életüket.
Orsi megállás nélkül sütött és kitanulta a házipékeskedés csínját-bínját. Saját kovászt nevelt vízből és lisztből, és nap mint nap táplálta. Az őrlés és a sütés hobbiként indult, de később szenvedéllyé, végül hivatássá vált. Csaba otthagyta régiós felsővezetői állását és házimalmokkal, valamint kenyérsütési kiegészítőkkel kezdett foglalkozni (www.naturprojekt.hu). A szerző a felnőtt pék szakmunkásképző elvégzése után úgy érezte, nem mehet tovább az életük ugyanúgy, mint addig. „Minden nap a kenyeret kell készítenem! Nyitnunk kell egy saját kézműves pékséget, mert nemcsak a családunknak és a barátainknak szeretnék finom, tiszta és egészséges kovászos kenyeret készíteni, hanem másoknak is! A kenyér testileg, és lelkileg is táplál, és én szeretnék még többet adni a világnak magamból azáltal, hogy nap mint nap használom a kenyérsütés folyamatában azt a teremtő képességet, amit kaptam. Nem számít, hogy lány vagyok és nem számít, hogy egész eddigi életünkben mással foglalkoztunk!”
A pár 2017 nyarán felszámolta budapesti életét és Balatonfürdre költözött, hogy megvalósítsa álmait. Pár hónap múlva megnyílt a Péklány Kézműves Pékség, tele igazi kovászos kenyerekkel és hagyományos technológiával készülő péksüteményekkel. Azóta télen-nyáron nagy a forgalom a Szent István téri kis bolt előtt, amit könnyen meg lehet találni, ha az illatok után megyünk.
https://www.peklanylettem.hu/
https://www.peklany.hu/