Lázár Pince

A szőlő és a borkészítés szeretete generációk óta jelen van családunkban. Borászatunk ezekből a hagyományokból építkezve ötvözi a tradicionális borkészítést a modern technológiákkal és szemlélettel.

Az Aszófő és Balatonfüred közötti Vörösmáli dűlőben található műemlékké nyilvánított pincesor egyik legrégebbi borospincéjét Pechl Pál építette 1890-ben. A pince elkészítése óta nemcsak a szőlő gondozásának tudománya, hanem a borkészítés ismerete is apáról fiúra szálltak. Édesapám, Dr. Lázár János aktív tagja volt a Hegyközségnek, 2005-től pedig a borosgazdák bizalmának köszönhetően Balatonfüred-Szőlős Hegyközség elnöke lett. A balatoni borok elkötelezett híve volt, a Balatoni Borok Versenyének elindítása és további szervezése is az ő nevéhez fűződik. Borászként fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a térség zászlóshajója, az olaszrizling kivívja méltó helyét a borok között.

Jelenleg 8,5 hektár saját szőlőterületen gazdálkodunk, melynek gondozása a pince technológiáinak megújításával párhuzamosan, folyamatosan történik. 2018-ban a teljes érlelő- és tárolókapacitás saválló tartályrendszerre lett lecserélve, valamint a reduktív technológia is bevezetésre került. Olyan borokat szeretnék készíteni, melyek ízvilágában fellelhető az a szellemiség, gondolatvilág és tudatosság, melyet családunk képvisel, és tovább gazdagítják a Balatonfüred-Csopaki borvidék népszerűségét és hírnevét.

 

8241 Aszófő, Vörösmáli pincesor
Nyitvatartás: májusban minden nap 10h – 18h között.
http://lazar.hu