Petrányi Pince

Isten hozta a Petrányi Pincészetnél!

2001-et írtunk, mikor is Csopak felső, erdők alatti részén a Szitahegyi dűlőben, első szüretével felavatásra került régóta dédelgetett álmunk a Petrányi Pince. A terület kiválasztásakor elvarázsolt minket a tóról visszaverődő „második” Nap fénye, mely kitűnő táptalajt adott a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.

Már a régiek felismerték, hogy a közvetlenül az erdő alá telepített Tramini meghálálja a forró nyári napokat követő alkonyok hűvösebb, frissítő fuvallatait. Ízei, aromái így teljesednek ki. Kissé alacsonyabb fekvésben az Olasz Rizling is igazán otthon érzi magát, bőségesen ontva az e tájra jellemző mandulás ízeket, zamatokat, finom illatokat.

Területünkön a kitűnő táptalaj jellegzetességét a fillit-pala adja, melyben idősebb vulkáni kőzetek is találhatóak, felsőbb rétegekben pedig karbonát kőzeteket találunk, így adva meg a kitűnő talajkombináció elegyét, melyből boraink finoman összetett, harmonikus savtartalmát nyerjük.
A csopaki táj éghajlatára leginkább a mediterrán szó illik, mivel a nyári forróságot víztömegéből eredő páratartalmával jól csökkenti a Balaton közelsége, de ugyanez a hatás megvédi szőlőinket az erősebb fagyoktól is. A víztükörrel is felerősített sok napos óra alapvetően befolyásolják szőlőink érését.

Szőlőnevelő és borkészítő gondolkodásunk mindig a terroir adta lehetőségekből indul ki, ehhez tesz nekünk kitűnő szolgálatot a 4,5 ha saját ültetvényünk, valamint néhány együttműködő szomszéd gazda mintegy 2 ha területéről vásárolunk fel szőlőt.
A visszafogott terhelés, a kellő termésválogatás, az igény szerinti óvatos napoztató levelezés sok kézi munkával jár ugyan, de a növény meghálálja. Megvédjük és segítjük a szőlőt, hogy a szürethez megérkezve legjobb formáját hozza.
Boraink Kézműves borok. Ugyanúgy, mint a szőlőben kézműves módon dolgozunk a pincében is. Minden egyes borfajtára külön figyelünk, nem siettetjük a bor fejlődését külön technológiai beavatkozásokkal. Kivárjuk az idejét a fejtéseknek, igényük szerint iskolázzuk minden borunkat. Míg több borunkat alaposan kiérleljük, addig az üde fajtáknál fő célunk a könnyed, vidám, még a szőlőre emlékeztető illatok és zamatok megőrzése. Évről-évre igyekszünk többet tanulni a körülöttünk változóban levő természettől, hogy jó válaszokat adjunk az új időjárás kihívásaira és boraink még szebbek legyenek.
Szőlőtermelő és borkészítési munkánkban fenntartjuk Csopak XX. századi múltjának fehérboros tradícióit. Ugyan akkor bátran nyitunk a mediterrán terroir adta vörösboros lehetőségek felé, ahogy XIX. századi őseink is tették, amikor e területen még több kékszőlő termett, mint fehér.
Érlelésre kisméretű magyar és francia hordókat használunk. A magyar hordókat azzal a céggel készíttettük, amelyik a néhány év előtti hordóversenyen az első 12 helyezésből hármat megszerezve, abszolút győztes lett. A zempléni tölgyből készült, több évig napon, esőn, szélben, fagyban érlelt dongájú hordók méltó közreműködők a szépen érlelt illatok és zamatok kialakulásában. A kisméretű ászokhordós érlelést követően értékelünk minden bort, majd a kiválasztott tételeket összefejtve egybeérleljük őket. Ez a módi különösen a több borfajtából készített cuvée-nél nagyon fontos.
Megméretettük borainkat több neves versenyen, köztük Nemzetközi borversenyeken is. Csopaki Rizlingünk az Európai Olasz Rizling versenyen első helyezést ért el. A Merlot- Kékfrankos Cuvéenk az olasz, osztrák, szlovén és magyar borok között magas pontszámmal nyert aranyat. Legfőbb termékeink a minőségi fehérborok, ezek közül is a Csopaki Tramini, az Olasz Rizling és a 2009-es évben Csopak Év Bora címet nyert Sárga Muskotály. Kínálatunkban szerepelnek vörösborok, melyek között a Merlot- Kékfrankos Cuvée, valamint a Cabernet Sauvignon is megtalálható.

Ajánljuk tehát akkora szeretettel nedűinket, amekkora szeretettel, kitartással, odafigyeléssel készítettük Önöknek, és bízunk benne, hogy megízlelésük után Önök is tapasztalni fogják a Csopaki borok egyedülálló ízvilágát!
Kedves egészségükre!