Tamás-hegy – Koloska-völgy gyalogtúra (9 km)

Nincs annál jobb érzés, amikor kicsit eltávolodunk a parttól és egy kisebb emelkedőt megmászva már a magasból csodálhatjuk meg páratlan városunkat, Balatonfüredet.

A Tamás-hegyre a legrövidebb út a Kilátó utca felől vezet, ahova a felső városrészből a kék sáv turistajelzés kalauzol el Benneteket az Öreghegyi majd a Damjanich utcán át.

Érdemes kényelmes cipőben és öltözékben, egy üveg vízzel nekivágni a túrának, hiszen már a legelején egy meredek lépcső visz fel a Tamás-hegyi kereszthez.

A kilátás már a kereszt mellől is kárpótol bennünket, pláne ha tovább megyünk a kék jelzésen a Jókai-kilátóhoz. A kilátóból lenyűgöző látkép tárul elénk, nemcsak a Balatonra, hanem a város fölött elterülő erdőkre is, ahol tovább folytathatjuk túránkat.

Az erdőben továbbra is a kék sávon haladunk, majd a kék álló kereszt jelzés felé letérve jutunk el ahhoz az elágazásig, amely a Koloska-völgyhöz vezet.

A Koloska-sziklákig a zöld háromszög jelzést követjük, onnan már percek alatt a Koloska-forrásnál találjuk magukat. A völgy tökéletes hely a feltöltődésre és a piknikezésre. Ha kipihentük magunkat, a piros sáv jelzést ajánljuk a völgyből kifelé vezető útra, hiszen ebben az esetben a csordogáló Koloska-patak mellett sétálhatunk egészen a Koloska Csárdáig. Onnantól a műúton haladva érünk ki Arács központjába.