Ruha és szerelem

„A ruha teszi az embert! Aki tagadni merészeli ennek az állításnak az igazságát, az próbáljon olyan zsakettben udvarolni, mely bő neki, s nadrágja is álljon lötyögősen, majd meglátja, hogy milyen eredményeket ér el, mert amilyen a ruha, olyan a szerelem is, s egy jól álló, csinos öltözék sokszor többet nyom a latban, mint egy nagy hivatal” – írta 1887-ben a Szabóiparosok Közlönye.

Sokan beöltöznek korhű ruhába a Romantikus Reformkor Fesztiválra balatonfürediek, környékbeliek, sőt még nógrádiak is vállalkoznak erre a kalandra. Mert valljuk be, izgalmas dolog régi korok bőrébe bújni. Újhelyi Gyuláné sem tud ellenállni a csipkének, selyemnek, mídernek, kalapnak. Beindul a fantáziája, ha meglát egy régi ruhadarabot, egy csipkét, egy mídert és kitalálja hozzá, azaz belőle az egész ruhát. Most is itt lesz több kreációja a felvonuláson. Hobbi varrónőnek tartja magát, kislánykora óta vonzzák a szép ruhák, de igazából nyugdíjas kora óta tudja szinte minden idejét a szenvedélyének szentelni. Fiatal korában minden kosztümös filmet megnézett a füredi moziban többször is. Egyébként szociális asszisztens volt. Most már nem csak a füredi lányokat, asszonyokat öltözteti, de a Barbie-babáknak is varr szép kékfestő, magyar ruhát.

Bár a reformkori nők bizton nem voltak Barbie-babák, de azért az tudható, hogy kifejezetten törődtek a megjelenésükkel. A jó hírére adó asszony nem érkezett két szezonban ugyanabban a ruhában nyaralni. A bálokon is mindig új ruhát illett felvenni. Igaz, gyakran egy szoknyához két felsőrészt csináltattak, egy hosszú ujjút vacsora vagy színházi alkalomra, egy kivágottat pedig a bálra. Napjában többször is átöltöztek, még akkor is, ha nem vártak senkit és nem mentek sehová. Krúdy Gyula írta a Balatonfüredre visszavonuló Blaha Lujzáról, hogy „déltájban, amikor a vizitelések ideje elkövetkezne: fekete ruhát öltött, mint a régi magyar világbeli asszonyok”.

Nem csak a nők, a férfiak is divatoztak. A katonatisztek például saját költségükön csináltatták egyenruháikat, s a hibátlanul testre szabott, zsinórozott atillák igencsak megdobogtatták a lány- és asszonyszíveket.