Zánka

Zánka hangulatos tóparti település a Nivegy-völgy bejáratánál, a Balaton partján. Országos jelentőségű műemléke 11. századi református temploma. Másik látványossága 18. századból megmaradt Tájháza.

A település Faluháza a helyi közösségi élet központja.
Zánkáról elindulva fél órán belül elérhetők az ország legszebb turisztikai központjai: a Káli-medence, a Tihanyi-félsziget, Balatonfüred, Nagyvázsony, Badacsony, Szigliget, Tapolca. Zánka már-már jelképe a Hegyestű. Itt létesült az ország első geoparkja is. Az ifjúsági turizmus hazai központja is Zánkához tartozik, a Gyermek-és Ifjúsági Centrum, a volt Úttörőváros. Vitorlás-és hajókikötője nyilvános. A gyermeküdülő-centrum területén kalandpark létesült. Az intézmény felkészült a sérült gyermekek üdültetésére is.

Zánka a névadója a helyi Borút Egyesületnek, amely a Nivegy-völgyi települések borturizmusának fő szervezője. A Borút Egyesület évente megrendezi a Pünkösdi Borünnepet. A település kiváló adottságai révén egyik központja a horgászturizmusnak is. Zánkán átvezet a balatoni kerékpárút. A helyi lovasudvar egész évben várja a vendégeket. Zánkán volt már Lovasfesztivál is, ez további lehetősége a lovasturizmus fejlesztésének.

A településen több panzió, magánszálláshely és jó színvonalú étterem működik. A Gyermek-és Ifjúsági Centrum hotelt is üzemeltet, amely üdülési csekket is elfogad.
Zánka rendezvényei közül kiemelkedik a nyári Halásznapok, és ősszel a szüreti felvonulás.