Örvényes

Örvényes a Balaton északi partján fekvõ 170 lelkes kis település. Manapság elsõsorban szõlészettel, borászattal, szobakiadással foglalkoznak.
Örvényest körülöleli a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, ahol igazán kellemes túrákat lehet tenni: például a Pécsely patak völgyébe, az őstölgyesbe, vagy Zádorvár romjaihoz. Szép fekvésű és csendes az Örvényesi strand is, ahova nem kell belépődíjat fizetni.

Örvényes bár kicsi település, műemlékekben igen gazdag. Néhány méterre a főúttól található a község országos hírű műemléke, az értékes ipartörténeti és ma is működőképes emlék, a felülcsapós vízimalom (1055). A XVIII. században újjáépült népi stílusú műemlék molnár-házban néprajzi, népművészeti gyűjtemény látható. A vízimalom mellett található a XVIII. századi barokk stílusban épített kétnyílású kőhíd, melyet Nepomuki Szent János szobra díszít (1700-as évek vége).

A malom fölötti dombon, a temetőben van a falu középkori egyhajós, egyenes szentélyű temploma (1200), mely román stílusban épült. Az új templom késő-barokk, egyenes záródású szentéllyel, két boltmezős csehsüveg boltozattal, fedett hajóval, rövid oldala előtti bejárati (homlokzati) toronnyal épült (1778-1783) Szent Imre templom.

A községben kettő, a XIII. századi sírkertjében egy, a szőlőhegyet megközelítő úton egy védett, felújított kereszt található. Népi műemlék ház a Szent Imre utcában van.