Tavaszi Hírlevél

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület Tavaszi Hírlevele

 

Beköszöntött a tavasz. Egyre szebben süt a nap és egyre többször csalogat ki minket a bezárt lakásból a természetbe. Fontosnak tartjuk a testmozgást, hiszen ez elengedhetetlen a mentális és a fizikai egészségünk szempontjából. Itt Balatonfüreden szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a várost körülölelő zöld területek, erdők, hegyek és völgyek mind alkalmasak az aktív kikapcsolódásra, a biztonságos kirándulásra. Tudtátok, hogy Füreden és környezetében közel tíz különféle jelzésű turistautat járhattok be? Kerüljétek a túlzsúfolt helyeket és szemezgessetek tavaszi túratippjeink és a természeti látnivalók közül!

 

A minden évszakban kihagyhatatlan Tamás-hegy – Koloska-völgy gyalogtúra (8 km)

 

Nincs annál jobb érzés, amikor kicsit eltávolodunk a parttól és egy kisebb emelkedőt megmászva már a magasból csodálhatjuk meg páratlan lakóhelyünket. Ti is megkerestétek már, hogy látjátok-e fentről az utcát, vagy a házat, amelyben éltek?
A Tamás-hegyre a legrövidebb út a Kilátó utca felől vezet, ahova a felső városrészből a kék sáv turistajelzés kalauzol el benneteket az Öreghegyi majd a Damjanich utcán át.  Érdemes kényelmes cipőben és öltözékben, egy üveg vízzel nekivágni a túrának, hiszen már a legelején egy meredek lépcső visz fel a Tamás-hegyi kereszthez. A kilátás már a kereszt mellől is kárpótol bennünket, pláne, ha tovább megyünk a kék jelzésen a Jókai-kilátóhoz. A kilátóból lenyűgöző látkép tárul elénk, nemcsak a Balatonra, hanem a város fölött elterülő erdőkre is, ahol tovább folytathatjuk túránkat. Az erdőben továbbra is a kék sávon haladunk, majd a kék álló kereszt jelzés felé letérve jutunk el ahhoz az elágazásig, amely a Koloska-völgyhöz vezet. A Koloska-sziklákig a zöld háromszög jelzést követjük, onnan már percek alatt a Koloska-forrásnál találjuk magukat. A völgy tökéletes hely a feltöltődésre és a piknikezésre. Ha kipihentük magunkat, a piros sáv jelzést ajánljuk a völgyből kifelé vezető útra, hiszen ebben az esetben a csordogáló Koloska-patak mellett sétálhatunk egészen a Koloska Csárdáig. Onnantól a műúton haladva érünk ki Arács központjába.

 

A Kéki-völgyön át a Recsek-hegyi Noszlopy Gáspár kilátóba (13km)

 

Tudtátok, hogy a Füred felett hosszan elterülő erdőben a Jókai-kilátón kívül egy másikat is találtok? Jártatok már a hidegkúti Noszlopy Gáspár kilátóban? Ha még nem, itt az ideje felfedezni ezt is!

A túra hossza a felső városrészből indulva és oda visszaérkezve nagyjából 13 km, így túracipővel, egy kis harapnivalóval és folyadékkal érdemes készülni az útra. A kilátó a hidegkúti Recsek-hegyen áll, érdekes módon annak nem a legmagasabb pontján, de a kilátás miatt megéri odáig is felmászni. Aki sokat járt már a Jókai-kilátóban, vagy a tihanyi Őrtorony-kilátóban, annak különleges élmény lehet, hogy ebből a kilátóból mindkettőre rálátni, egy igazán új szemszögből. Utunk a felső városrészből indul, a zöld sávos turistajelzésen, amelyre az Öreghegyi utcában érdemes rácsatlakoznotok. Egészen a kilátóig ezen a jelzésen maradunk. Az Öreghegyi utcán végig haladva érintjük a jelenleg felújítás alatt álló Lóczy-barlangot, majd a Törökszegfű utca végétől már a Kéki-völgyben sétálhatunk a jelzett útvonalunkon. A völgyön túl már az erdőben túrázunk, majd utunk felénél, a 431 méter magas Recsek-hegyen találjuk a háromszintes kilátót, ahonnan az egybefüggő füredi erdő, a távolban Füred, a Balaton és a Tihanyi-félsziget csodálható meg. A kilátónál kihelyezett padoknál érdemes egyet pihenni, mielőtt a sárga sávos turistajelzésen elindulnánk vissza Füred irányába. A sárga sávról térjünk le a sárga álló kereszt jelzésre, így a Meleghegyi dűlőn át kiérünk a völgyből és a Tölgyfa majd a Csárda utcán keresztül megérkezünk a felső városrészbe.

 

Kéktúra, másképp – Füredről az Evetes-völgybe (8 km)

 

Hallottatok már a Balaton-felvidéki Kéktúráról? Sokan ennek hallatán az Országos Kéktúra balatoni szakaszára gondolnak, ez azonban egy attól teljesen különálló útvonal, a Balaton saját, kék sávval jelzett útja. A Balaton-felvidéki Kéktúra Pétfürdőt köti össze Badacsonnyal egy 101 km hosszú túraútvonalon. A települések sorából városunk, Balatonfüred sem maradhatott ki, így most egy talán kevésbé ismert útvonalat ajánlunk nektek a Balatoni Kéktúrából. A túra nem hosszú, oda-vissza összesen 8 km, de érdemes kis frissítővel nekivágni. Kiinduló pontunk a Közösségi Ház, ahonnan természetesen végig a kék sáv turistajelzésen haladunk. A Kossuth Lajos utca felé vesszük az irányt, majd a Fehér templomot is elhagyva a Siske utcán haladunk felfelé északnak. Ráfordulunk a Régitemető utcára, ahol kis séta után megérkezünk a Papsokai Szent Mihály templomromhoz. Érdemes itt egy kicsit elidőzni, hiszen a csodás panoráma mellett egy gyönyörűen parkosított régi temetőt is felfedezhetünk. Túránk tovább folytatódik a kék jelzésen, a Régitemető utcán északra Balatonszőlős irányába. Áthaladunk a Temető-hegyen és a Siske városrészhez tartozó mezőn és erdőn. Egy viszonylag hosszabb, de könnyű, ereszkedős szakaszt megtéve megérkezünk a Balatonszőlős és Balatonfüred között található hangulatos Evetes-völgybe, ahol a Hidegkúti-séd csordogál.

 

 Keresd fel a Balaton-felvidék ékszerdoboz falvait

 

Ha a gyalogtúrák helyett inkább autóba ülnétek, tökéletes tavaszi program lehet a hangulatos, környékbeli Balaton-felvidéki települések bebarangolása. Térképezzétek fel Barnagot, Vöröstót, majd Vászolyt és Pécselyt! Barnagig mindössze 14 km-t kell Füredtől megtennetek autóval, ahol aztán az aprófalvakhoz hasonló egyutcás településen tehettek egy frissítő körsétát. Megtekinthetitek a falu két templomát, a helyreállított műemlék jellegű lakóépületeket és Veszprém megye legrégebbi kálváriáját, a barnagi kálváriát, amelynek másik egyedisége, hogy 14 helyett csak hét stációból áll. Barnag után tovább indulhattok a két km-re fekvő Vöröstóra, amely egy hasonló szerkezetű otthonos kis falu. Itt is megéri megállni és körbe tekinteni, hiszen ezen az apró területen is megannyi különlegességgel találkozhattok. Vöröstón mindenképp kihagyhatatlan látnivaló a Kálvária domb, ahol egy kápolnára és 14 stációra leltek, valamint a dombról a Kab-hegyre nyíló kilátást is megcsodálhatjátok. Emellett, ha igazán szemfülesek vagytok, észrevehetitek a falu jellegzetességét, a házak mögött meghúzódó pajtasort, több csodálatos kőkeresztet, és kisebb kápolnákat is. Vöröstóról tovább autózunk és Mencshelyen, majd Dörgicsén át megérkezünk Vászolyra. Ez az a falu, amely egyszerűen el fog varázsolni már azzal, hogy amerre a szem ellát, mindenhol patakok csörgedeznek. Sétáljatok szabadon, itt tényleg harmóniára leltek. A körsétából semmiképp se hagyjátok ki a település északi részén található Szent Jakab forrást és tavat, valamint a falu bájos templomát! Füred irányába közeledve még egy megállót ajánlunk Nektek Pécselyen, ahol a peremhegyek szőlővel borított területein régi, nádtetős présházakra és szebbnél szebb pincékre bukkanhattok rá, nem utolsó sorban pedig a pécselyi Zádor-vár romjairól gyönyörű Balaton-felvidéki panoráma tárul elétek.

 

Két keréken a vidéken (38 km)

 

Ha valaki igazán aktív kikapcsolódásra vágyik, ezt a kerékpártúrát neki találták ki. A túra Nagyvázsonyból, a Kinizsi vártól indul és oda is érkezik vissza, miközben érinti Mencshelyet, Dörgicsét, Vászolyt, Pécselyt és Tótvázsonyt. Az útvonal hossza 38 km, amely során jelentős szintkülönbségre csak a Balatonszőlős utáni 4 km hosszú szakaszon kell számítani. Hasznos tippünk: Ügyeljetek a megfelelő felszerelésre! Jelenleg a szolgáltatók zárva tartása miatt is jó, ha van nálatok egy alapvető kerékpáros szerszámkészlet. A túra közepesen hosszú, de elengedhetetlen a kényelmes öltözék és a megfelelő frissítés a hátizsákban.

Az útvonal: A nagyvázsonyi várból a Kinizsi Pál utcára kanyarodunk, majd Mencshely felé hagyjuk el a várost és a mezők ölelte úton legurulunk a faluba. Mencshelyről a Kossuth utcán szőlők és a présházak között haladunk Dörgicse irányába, majd Felsődörgicse központját egy hosszabb erdős szakasz után érjük el, ahol a Fő utcában balra, majd a templomnál ismét balra fordulunk Vászoly irányába. Útközben elhaladunk Kisdörgicse házai mellett és egy kis dombot leküzdve megérkezünk Vászolyra. A túra harmadánál ideális pihenőhely lehet a vászolyi Szent Jakab forrás és tó környezete. Vászolyt a Vazul utcán hagyjuk el és Pécsely felé, egy hangulatos szőlőkkel ölelt úton tekerünk tovább, majd egy nagy lejtő után meg is érkezünk. A Fő utcán haladunk és ahol a tábla jelzi, Tótvázsony irányába, majd az elágazásnál jobbra, Balatonszőlős felé tekergünk. Utunkon végig kísér minket bal kéz felől a Pécselyi-medence hangulatos panorámája. Szőlős főutcáján elhaladunk a község templomai mellett, ahol meg is pihenhetünk, hiszen a legnehezebb szakasz áll előttünk. A nagy kereszteződésnél Tótvázsony irányába kanyarodunk, majd a főutcáról jobbra letérve a szőlőhegyi úton kapaszkodunk fel északra. Szőlők között, majd egy erdőben és egy emelkedőn tekerünk, mielőtt a Magyar utcán begurulunk Tótvázsonyba. Itt már fellélegezhetünk. Tótvázsonyban a templom után balra kanyarodunk a Hajnal utcára, ezen az úton hagyjuk el a települést. A táblával jelölt kereszteződésnél Barnag irányát választjuk és átszeljük a két apró falut, Barnagot, majd Vöröstót. Vöröstó végén egy kőkeresztnél forduljunk jobbra, a célegyenesbe. Virágos mezők szegélyezte úton érkezünk vissza Nagyvázsonyba.