Papírszínház óvodásoknak és kisiskolásoknak

Minden csütörtökön 11.00 órakor a Városi Könyvtár Gyermekrészlegében

PAPÍRSZÍNHÁZ – EGY VARÁZSLATOS DOBOZ
A Japánból eredő és igen népszerű papír színház, a „kamishibai” a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja.
A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő, a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást.
E technika segítségével mindenki által jól láthatóvá válnak a képek, a figyelem egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni, a mesélő pedig a lapok hátulján olvasható szöveget kellő hatással tudja előadni közönségének. Nem szükséges többé az olvasás megszakítása, a könyv körbeadogatása, minden hallgató egyszerre élvezheti a mese szövegét és a hozzá készített illusztrációkat.
A mai formájában ismert kamishibai az 1920-as évek végén jelent meg Japánban és a siker azonnali volt, ez lett a szegények és gyerekek mozija.
A kamishibai mesélők, „gaito-k” kerékpáron járták a vidéket, a csomagtartóra erősített lakkozott fakeretben pedig három mesét és fánkokat, édességeket vittek a gyerekeknek.
A második világháborúban a japán kormány propaganda eszközként használta a gyerekek körében, ekkor terjed el használata az iskolákban és óvodákban.
A hatvanas évektől, a televízió érkezésével lassan eltűntek a gaito-k, de a kamishibai népszerűségét mi sem igazolja jobban mint, hogy ez utóbbit „denki kamishibai’-nak, azaz elektromos kamishibai-nak nevezik el.
Ezzel egy időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kamishibai pedagógiai értékére és tekintenek úgy rá, mint nemzeti örökségük egy fontos elemére. Támogatásokkal ösztönzik az újabb és újabb történetek kiadását.

Európában a papírszínház az 1970-es években jelenik meg és hála a kamishibai rajongóknak mára már az egész világon hozzáférhető a gyerekek számára.

A megnézhető – meghallgatható mesék:

– A méhkirálynő
– Jancsi és Juliska
– Békakirály
– Hamupipőke
– Brémai muzsikusok
– Az aranyhalacska