Kihirdették az év bortermelőjét!

A  szőlész-borász szakma is jubileumát ünnepli 2021-ben Balatonfüreden, hiszen most hétvégén rendezte meg a város, a Balatonfüred-Szőlősi hegyközség szervezésében a XXX. Balatonfüredi Városi Borversenyt, hagyományosan az Annabella Hotelben. A környékbeli termelők egymás közti versenyén kiderült ki lett az év bortermelője, valamint a résztvevő borászatok előkvalifikálhatták magukat a 2021-es balatonfüredi borhetekre.

Idén a  7 fős bíráló bizottságok Kálmán Józsefet, vagyis az Arias Pincészetet értékelték a legjobbnak, így ő nyerte el a 2021-es év bortermelője megtisztelő címet. A díj birtokosa az augusztusban megrendezendő Balatonfüredi Borhetek első borsátrában értékesítheti, népszerűsítheti majd a borait.  Az Arias Pincészet, vagy akkori nevén Kálmán Pincészet története 1991-ben indult útnak, mára már több mint 10 hektáron gazdálkodnak Pécselyen és Balatonfüreden. A borászatuk nevét adó Arias bogár a Balaton-felvidék egyik legértékesebb faja, aminek hosszú ideig a Pécselyi medence volt az egyetlen ismert élőhelye. Pincéjük a Megyehegyen fekszik, amely természeti adottságainak köszönhetően nem könnyíti meg a szőlőművelést a borosgazda számára. Elmondása szerint a pécselyi ízkarakter teszi igazán jellegzetessé az általa készített tételeket.  Legfőbb fajtájuk a borvidéket is meghatározó olaszrizling, melyből két eltérő karakterű változatot is készítenek,  egyet Pécselyről és egyet Balatonfüredről. Borászatukban megtalálható továbbá a szürkebarát, a chardonnay és a sárgamuskotály is, amely tételeknek elsősorban a gyümölcsös oldalát szeretnék bemutatni. A kékfrankosból a rozé és a gyöngyöző borok mellett vörösbort is készítenek. Kálmán József azon szerencsések közé tartozik, akinek a munkája a hobbija, a borászat szépségét pedig az állandó változásban és a természet körforgásában látja.

További információ a borászatról: https://www.arias.hu/

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület különdíját Lázár Jánosnak, azaz a Lázár Pincészetnek ítélte oda! A szőlő és a borkészítés szeretete generációk óta jelen van a Lázár család életében. Borászatuk ezekből a hagyományokból építkezve ötvözi a tradicionális borkészítést a modern technológiákkal és szemlélettel, Aszófő és Balatonfüred között a Vörösmáli dűlőben. A pince elkészítése óta nemcsak a szőlő gondozásának tudománya, hanem a borkészítés ismerete is apáról fiúra szálltak. János édesapja, Dr. Lázár János aktív tagja volt a Hegyközségnek, 2005-től pedig a borosgazdák bizalmának köszönhetően a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség elnöke lett. A balatoni borok elkötelezett híve volt, a Balatoni Borok Versenyének elindítása és további szervezése is az ő nevéhez fűződik. Borászként fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a térség zászlóshajója, az olaszrizling kivívja méltó helyét a borok között. Lázár Jánosék jelenleg 8,5 hektár saját szőlőterületen gazdálkodnak. Hitvallásuk, hogy olyan borokat szeretnének készíteni, melyek ízvilágában fellelhető az a szellemiség, gondolatvilág és tudatosság, melyet a családjuk képvisel, és tovább gazdagítják a Balatonfüred-Csopaki borvidék népszerűségét és hírnevét.

További információ a borászatról: https://www.lazarpince.hu/

Gratulálunk a borosgazdáknak! Találkozunk a 2021-es Balatonfüredi Borheteken!