Könyv-Bor-Jazz Fesztivál

2020-09-04 17:30 - 2020-09-05 23:00

Zenék-betűk-nedűk. Három alapélmény köré szerveződik a Könyv-Bor-Jazz, Balatonfüred tradicionális kulturális rendezvénye. Ezúttal partnerfesztivállal közösen, hiszen idén először kerül megrendezésre a Veszprém-Balaton Filmpiknik, a Könyv-Bor-Jazz szellemi testvére. 2020-ban tehát arra is figyeltünk, hogy a két rendezvény összekapcsolódjon, együtt pulzáljon Balatonfüred kulturális világában.

Programok

Szeptember 4. péntek 17.30 Vaszary Kert

Könyvbemutató

Ballada egy csapatról – a 86-os válogatott története.

Benedek Szabolcs, a könyv írója és Szegő András újságíró beszélget.

Az ötven körüliek még jól emlékeznek Mexikóra. A nagy várakozásra, és az oroszok elleni idegroncsoló zakóra. A letargiára. Arra, hogy – lássuk be barátaink – el vagyunk átkozva a futballpályán! Benedek Szabolcs kiírta magából a szomorúságot. Szegő Andrásra pedig még a hölgyek is kíváncsiak lehetnek, hiszen Nők Lapja interjúi feledhetetlenek.

Szeptember 4. péntek 18.30 Vaszary Kert

A Lídia Borház borbemutatója, ingyenes borkóstolóval

A pincészet a Balatonfüred-Csopak borvidéken, Zánkán, a Balaton északi partján található. A kiváló termőhelyeken szüretelt szőlőből szakmai igényességgel erjesztett borokat, a hagyományos technológiát korszerű eljárásokkal ötvözve érlelik, és egyre növekvő hányadban palackozzák. A pincészetben egyszerre található meg a fiatalos lendület, dinamika és a tradíció is.

Szeptember 4. péntek 19.00 Vaszary Kert

Vintage Dolls
A boldog békeidőkben nem létezhetett igazi amerikai mulatóhely pörgős szoknyás, több szólamban varázsoló lánytrió nélkül.  A Vintage Dolls ilyen. Egy kiváló énekes trió, profi kísérő zenekarral. A világ második legjobb gitárosa belecsap egy sodró swingbe, és máris indul az időutazás.

Szeptember 4. péntek 21.00 Vaszary Kert

Horváth Albert Quintet

Horváth Albertet 2020-ban az év fiatal jazz zenészévé választották. Zenekarával érkezik és egy meglepetésvendéggel. Hász Eszterrel, a csodálatos énekesnővel, aki tavaly érdemelte ki ugyanezt az elismerést. Balatonfüred így egyszerre látja vendégül a jazzműfaj jelenlegi két legnagyobb tehetségét. Funk és jazz egy kis Neo-soul RnB-vel ötvözve.

Szeptember 5. szombat 15.00 Vaszary Kert

A Gyukli Pince borbemutatója, ingyenes borkóstolóval

Közel négy évtizede készítik a Balaton régió kiváló borait. Gazdálkodóként hiszik, hogy a természet tiszta, ezért mind a szőlőben, mind pedig a pincében lehetőség szerint kemikáliák nélkül asszisztálnak annak folyamataihoz. A “Bio” és “Vegan” minősítést viselő boraik kóstolásakor válik egyértelművé, hogy hosszútávon az ökológiai gazdálkodás az egyetlen járható út.

Szeptember 5. szombat 15.30 Vaszary Kert

Könyvtől a filmig

Hogyan született meg a „Férfiidők lányregénye” című könyvből a világsikert aratott „Akik maradtak” című film? Ki tudná ezt jobban, mint az író és a forgatókönyvíró? Muchichka Lászlóval F. Várkonyi Zsuzsa író, és Muhi Klára forgatókönyvíró beszélgetnek.

Szeptember 5. szombat 19.30 Tagore sétány

Filmvetítés: Akik maradtak

Szabadtéri gálavetítés az alkotók jelenlétében

A Veszprém-Balaton Filmpiknik és a Könyv-Bor-Jazz közös rendezvénye.

Szeptember 5. szombat 18.00 Vaszary Kert

Kodály Spicy Jazz

Négy profi muzsikus, akik már mindenféle zenét játszottak – a pop, a rock és a metálzene műfajában is otthonosak –, úgy döntöttek, hogy 21. századi szempontok alapján áthangszerelik Kodály Zoltán legszebb népdalgyűjtéseit – könnyed, instrumentális jazz stílusban. Mint mondják: „ha pár száz éve lettek volna slágerlisták, az élbolyban biztos ott lettek volna ezek a dalok, hiszen ugyanarról szólnak, mint a mai topdalok. Vágy, szabadság, szerelem, boldogság, fájdalom, elválás.

Szeptember 5. szombat 19.30 Vaszary Kert

A Mészáros Pince borbemutatója, ingyenes borkóstolóval

A „Mészáros” egy tipikus családi pincészet, ahol a föld, a szőlő és a bor szeretete apáról fiúra öröklődik. Szőlőterületeik Balatonfüred, Aszófő és a Pécselyi-medence kies lankáin terülnek el. Borkínálatuk gerincét az olaszrizling adja.

Szeptember 5. szombat 20.30 Vaszary Kert

Cymbal Rush

Friss, dallamos jazz-zene, olyan világgal, amelyet a mai amerikai és ausztrál legjobbak képviselnek. Itthon talán nincs is kihez hasonlítani őket. És nem is kell. Egyedi hangzásvilág, izgalmas billentyűsfutamok, atombiztos ritmusszekció, szenvedélyes énekhang. Igazi világzene.