Diótörő

2021-12-18 17:00 - 19:00

2021.december 18. szombat

Balaton Szabadidő és Konferencia Központ

17:00 Diótörő

Mesés tánc-show egy felvonásban (90 perc)

Előadják a Sárközi Gyula Társulat és a Madách Művészeti Iskola növendékei

A klasszikus történetet átdolgozta, színpadra alkalmazta és koreografálta: Kovács Zsolt, Jurányi Patrick, Kováts Gergely Csanád, Sárközi Gyula

Díszlet: Magyar Romana

Zene: Csajkovszkij – Weisz Nándor

Smink: PG (Pál Gergely)

A Diótörő ötlete a Cári Színházak egykori főigazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséjéből Petipával minden addigit felülmúló mesebalettet akart rendeztetni. Petipa az eredeti mesének a népszerű francia írótól, id. Alexandre Dumas-tól származó változatát dolgozta fel. Már Dumas is, de még inkább Petipa, egészen megváltoztatta az eredeti mesét. Két képre osztotta a balettet. Az első képben megtartotta a karácsonyesti jelenetet, de a másodikban eltűnt a mese fonala, helyét a pazar látványosság – Cukorország – foglalta el.

Az idei Diótörő előadás a pazar látványvilág, és képi megjelenítés mellett könnyen érthető nyelvezetével, a klasszikus zene stílusát megtartva, – Csajkovszkij újrahangszerelve – a modern kor igényeit tükrözi. A klasszikus karácsonyi történet kicsit másképp, új értelmezésben és szereplőkkel – azon sem érdemes meglepődni,

ha a színen egyszer csak Michael Jackson tűnik fel…

A csata jelenetben megjelenik a jó és a rossz közötti éles határ, melyet összemos, tompít az Egerek gyerekek által megszemélyesített karaktere. Különlegessége, hogy az előadásban megjelennek az Angyalok, akik a Karácsony varázsát erősítve becsempészik a karácsonyfát, majd a fa alá helyezik az ajándékokat.

Megőrizve Cukorország varázslatos világát könnyen emészthető nyelvezetével a legkisebbek számára is érthetővé válik.

A történet kezdetén megismerjük Masát, Mását és Lujzát, három testvért, akik a szeretet ünnepén kiosonnak a nevelőintézetből, és az utcán figyelik az ünnepre készülődő embereket. Mikor az utca kiürül, a gyerekek visszatérnek az intézet falai közé. A téren álló angyalka szobrok, ahogy minden évben, életre kelnek ezen a csodás estén. Drosselmeier főangyal vezetésével összegyűjtik az intézet lakóinak szánt ajándékokat, és a nagyterembe varázsolják a mesés színekben pompázó karácsonyfát. Az angyalok Drosselmeier főangyalt emberré varázsolják, hogy a nevelőnő hideg szívét felmelegítse, és boldoggá tegye az ott élő gyermekeket. Egy különleges Diótörő figurát ajándékoz Masának, majd az ajándékosztás után varázslatos műsorral kápráztatja el a gyerekeket. Mindannyian ajándékukkal indulnak aludni.

Masa álmában a Diótörő megelevenedik, és megfutamítja a rájuk támadó Egérkirályt és hadseregét. A győztes csata után magával viszi a kislányt a mesék birodalmába. A fából faragott bábut Masa a szeretetével kelti életre, ahogy az előadás egészét is áthatja a szeretetteljes karácsonyi hangulat.

Jegyár: 2.000 Ft/fő, nyugdíjas/diák: 1.000 Ft/fő, családi (4 főre): 5.000 Ft