Mamka Lekvár – Családi Lekvármanufaktúra

Mamka Lekvár – Családi lekvármanufaktúra
Cím: 8291 Barnag, Fő u. 5.
E-mail: info@mamka-lekvar.hu
Telefon: +36 30 686 3723
Web: www.mamka-lekvar.hu

2014 óta készítünk lekvárokat és szörpöket igazi napsütötte gyümölcsből, hozzáadott
adalékanyagok és tartósítószerek nélkül.
A kert és a befőzés összetartozik nálunk. A befőzés ősi tradíció, csinálták már dédanyáink,
csinálták nagyanyáink és csináljuk mi is. Megpróbáljuk elrakni a nyár és az ősz ízeit a téli
hideg napokra, üvegbe zárni az ízeket, zamatokat. Nincs is annál jobb érzés, mikor az ember
kinyit egy üveg lekvárt és érzi a gyümölcs aromáját, a nyár színét, érintését.
A kert szeretete mindig is meghatározta az életünket. Ezt próbáljuk konzerválni, bízva
abban, hogy a kézműves termékeink által mások is megérzik, hogy a szívvel-lélekkel
készített finomságok mennyivel másabbak, mint a nagyüzemi konzervek.
A kert művelése során nem használunk vegyi anyagokat és műtrágyát sem. Így persze
sokszor nem olyan gyümölcstermést kapunk, amit szeretnénk, de számunkra fontosabb a
természetesség, mint a nagy terméshozam. Ökológiai gazdálkodásunkban semmiféle
vegyszert nem használunk. Ugyanígy a befőzés során sem használunk tartósítószereket.
Termékeinket tradicionális befőzési technikával, cukor felhasználásával készítjük, úgy ahogy
azt őseink is tették.
Lekvár manufaktúránkban egyrészt hagyományos lekvárokat készítünk, mint amilyen például
a sárgabarack, a málna, az eper, az alma vagy a szilvalekvár. Viszont nagyon szeretünk
kísérletezni érdekes, izgalmas kombinációkkal is. Ilyen például a vörösboros cseresznye
lekvár vagy az étcsokis cékla lekvár. De említhetném az orgona, az ibolya, valamint a
levendula szörpöt is. Nagyon kedveltek a fűszer-és gyógynövényekből készült szörpjeink is,
például a kakukkfű, zsálya, citromfű szörp.
Sokat járunk kirándulni, így termékpalettánkban megtalálhatóak a vadon termő gyümölcsök
is. Készítünk som, vadszeder, csipkebogyó, galagonya és naspolya lekvárt is.
A gyártást kisüzemi körülmények között végezzük barnagi székhelyünkön. Barnag egy
csodálatos, 150 fős kis falu a Balaton-felvidéken, ahol a vidék nyugalma még napjainkban is
valóság.
A gyártás csak kis részben gépesített, a legtöbb munkafolyamatot kézzel végezzük, ezért is
hívjuk magunkat büszkén kézműves lekvármanufaktúrának, hiszen nálunk valóban kézzel
szedjük a gyümölcsöt, kézzel pucoljuk, tisztítjuk, kézzel főzzük be, kevergetjük, kézzel
adagoljuk, üvegezzük és a címkék is kézzel kerülnek rá.
Mivel székhelyünk a Balaton-felvidéki nemzeti park területén helyezkedik el, fontosnak
tartottuk, hogy a vadon termő alapanyagok esetében megszerezzük a nemzeti park
engedélyét és minőségi védjegyét is. Így 2015 óta büszkén viseljük a Nemzeti Parki termék
védjegyet.

Szintén ebben az évben – 2015-ben- szereztük meg a Balaton-felvidék minőségi termelőit és
kézműveseit tömörítő egyesület Vidék Minősége védjegyét, ami bizonyítja, hogy termékünk
hazai alapanyagokból, minőségi feldolgozási eljárásokkal készül.

Mindenkit várunk sok szeretettel és egy finom pohár szörppel a Szörpöldénkben Barnagon!
Mamka és családja