Salánki Borpince

 

Salánki Családi Borpince
Cím: 8241 Aszófő, Tihanyi utca 1.
Web: www.salankiborpince.hu

A Salánki Családi Borpince 1973-ban kezdte meg működését a nagyszülőktől örökölt földbirtokon. A hagyományok ismeretében folyamatosan fejleszti gazdaságát. Jelenleg húsz hektárnyi birtokon termeli a borászathoz szükséges szőlőfajtákat. A szőlőterület nagyobb része a Tihanyi-félszigeten helyezkedik el, ahol a vulkanikus eredetű, tufás, meleg talajnak és a termesztett mennyiség korlátozásának köszönhetően magas minőségű borok előállítására alkalmas kékszőlő terem. A vásárlói igények változása késztette arra a borpincét, hogy jelentős mennyiségeket termeljen fehérborokból is, így területeket vásárolt Balatonfüred és Dörgicse határában, ahol elsősorban fehérszőlőket termel.
A megnövekedett szőlőterület miatt nagyobb géppark, üzem és raktárterület kellett, így a borpince kiköltözött Tihanyból, a tőle öt kilométerre fekvő Aszófőre, ahol immár tíz éve, négy szinten, minden igényt kielégítő körülmények között, egy helyen meg tudja oldani a feldolgozást, a tárolást, érlelést és értékesítést is.

A borszerető vendégek számára egész évben lehetőség van pincelátogatásra, ahol szervezett csoportokban egy kellemes pinceséta után hideg vagy meleg ételek mellett kóstolhatják meg a muzeális és friss borokat az erre a célra kialakított 50 illetve 250 fős rendezvénytermekben.

A borpince kínálatában mindenki találhat saját ízlésének megfelelő bort. A fehér- és a roséborokat mindig friss évjáratokban, a vörösborokat egy éves fahordós majd további egy éves palackos érlelés után hozza forgalomba a pincészet. Éves szinten közel 150 ezer palackot termel.

A pincészet vörösborai között megtalálható a Cabernet Franc, mely egy tüzes, fűszeres, bíborszínű száraz bor kellemes, bársonyos savakkal; a Kékfrankos, mely az ősi szőlőfajták egyike, savakban gazdag, harmonikus bor; a Merlot, mely csersavban dús, testes, zamatokban gazdag; a Zweigelt, mely egy kellemes, üde, friss bor és az édesebb borokat kedvelők számára tudják ajánlani a Blauer Portugieser-t, mely könnyed, üde és az erjesztés gyors lehűtéssel történő megállításával a visszamaradt cukornak köszönhetően félédes bor.
A száraz vörösborokból házasítások, cuvéek is születnek. A ház leghíresebb cuvée-je a “Mithras Cuvée”, mely három bor házasításából készül, és nevét az épület közelében, egy régi templom romjai között talál Mithras – oltárkőről kapta. Ez egyben a”ház bora” is.

A pincészet rosét is készít, leginkább Cabernet Franc – Cabernet Sauvignon cuvéeből, amikor is a szőlőt túlérett állapotban szüretelik, magas cukortartalommal. Gyors feldolgozási technológiával nyerik a mustot, hidegen erjesztik és így illatokban, zamatokban gazdag, szénsavban dús bor kerül az asztalra.
Fehérborok közül meg kell említeni a balatoni borvidék fő fajtáját, az Olaszrizlinget, mely egy savaiban harmonikus, száraz bor; a Sauvignon blanc-t, mely magában hordozza a balatoni nyár csodálatos illatát, fiatalságát, kellemes ízvilága könnyeddé, elegánssá teszi; a Tramini-t, mely a legillatosabb, legfűszeresebb bor; a Szürkebarátot, mely a Balaton-felvidék legelterjedtebb fajtája, tüzes, zamatokban teljes élvezetet nyújt és végül a Juhfarkot, mely a legősibb magyar szőlőfajta, sajnos hazánkban már csak nagyon kis területen termelik és ez az egyetlen olyan szőlőfajta, melyből a borászat saját szőlőterülettel nem rendelkezik, így a szőlőt hosszú távon kialakított termelőkapcsolatokon keresztül vásárolja meg Somlóról.

Igény szerint egy és több napos programokat is meg tudunk szervezni:
szállással, hajókirándulással, lovaglással, sétakocsizással, városnéző kisvonattal tudjuk a kedves vendégeket a programokra szállítani, pinceszerre, csárdákba és a programoknak megfelelő helyszínekre!