Söptei Pincészet & Étterem

 

Söptei Pincészet & Étterem
8229 Csopak Istenfia u. 5.

www.sopteipince.hu

A pincészet a Balaton északi partján, a Balatonfüred-Csopaki borvidék területén, a Pécselyi medencében foglalkozik szőlőműveléssel és minőségi borászattal. A család szőlő és bortörténeti múltjának kezdete a filoxéra vész utánra, a XIX. sz. végére tehető. Mai formájában 1997-ben jött létre a szőlészetet, borászatot és a hozzá kapcsolódó gasztronómiánkat egybe fogó Söptei Pince. Filozófiánk: a siker alapja a közös akarat, az elszántság és a becsületes munka.
Mint vincellérek azt valljuk, hogy igazán finom borok elkészítéséhez nem csak a szőlőt és a belőle készült nedűt kell szeretni és ismerni, hanem a vidéket, a földet, ahol a tőke és a tradíció mélyen gyökerezik. Birtok választás tudatosságát az elődök iránti tisztelet és a vidék jellegzetes adottságainak ismerete irányította. Így területünk nagy része a Balatontól 6 km-re lévő Pécselyi–medencében fekszik, amely a Tihanyi–félsziget tengelyének meghosszabbításával hatalmas, mintegy 6×5 km szélességű, félköríves amfiteátrumként mélyed a Balaton–felvidék magaslatai közé. Szelektől védett, sajátos adottságokkal, kedvező mikroklímával rendelkező tájegység ez, ahol estes, tüzes, ízgazdag, finom illatú borok teremnek. Termőültetvényeink nagysága 6,5 hektár, amely zömében új telepítés.

A Pécselyi klíma kiválóan alkalmas egyes évjáratokban, késői akár még töppedt szemek szüretelésére. Ekkor olyan kiváló balatoni ritkaság születik, mint a pincészet egyik büszkesége a töppedt sárgamuskotály desszert bor. Lehetőségek szerint 10-12 hektárra szeretnénk növelni területeiket, a terroir elsődleges figyelembe vételével. A korszerű, ernyőművelésű termesztés technológiával, nagy lombfelülettel, hozamkorlátozással állítják elő a teljes érettségű alapanyagot.

A pincészethez tartozó borétteremben minden évben megújuló, magyar ízekre épülő reform ételeket kóstolhatnak a vendégek. Az étteremhez tartozik egy hangulatos kerthelyiség és egy 36 fő befogadására alkalmas belső tér.