Gelléri Pincészet

A Felsőörsi szőlőterületek meghatározó pincészete a saját tulajdonú Gelléri Pince. A nemesi származású Felsőgelléri Antal család 1725-tõl él a településen, ennek tiszteletére neveztük el Gelléri Pincének. Az ősök a megtermelt borokat 1945-ig bécsi borkereskedőknek adták el. Ezután jó pár évtized kihagyás következett, csak a vöröskőből épített családi borospince maradt meg. Kevés szőlőterülettel kezdtük újjáéleszteni az ősök tevékenységét a rendszerváltás után. Az örökölt és vásárolt területeken 1997-től telepítettünk szőlőt. A legújabb telepítésekkel együtt jelenleg 30 hektár szőlője van a családnak. Hosszú éveken keresztül a termést szőlőként értékesítettük. Boraink 2002 óta szerepelnek a piacokon, de 2004-től kezdtünk el jelentősebb mértékben borászattal foglalkozni. Jelenleg 1500 hl-es pincészetünk van, amely bővítés alatt áll. A folyamatos fejlesztések és az emberi gondoskodás eredménye a jelenlegi, egyedinek mondható borok íz- és aromavilága.

A szőlők élvezik az ásványi anyagokban gazdag földet, a napfényt és a tó tükröződését, a kellemes délkeleti és északnyugati szellőket. A szőlőhegy borait uralják az olaszrizlingre, a szürkebarátra, a traminire, a chardonnay-re is a vörös föld adta jellemző karakteres ízek.

Újabban több vörös szőlőfajta és a belőlük készült vörösbor is kellemes élményt kínál a vendégeknek. A fehérborok élvezeténél felfigyelünk a lágy, simogató savakra, a minerális vagy a föld jellegét hozó ízekre. A borokat lágy zöldes vagy szinte fehér szín kíséri. A magyaros étkezést kiegészítik és a borközi beszélgetést pergővé varázsolják.

Elérhetőségek:

www.gelleripince.hu

Tel: +36-30-500-7656

E-mail: info@gelleripince.hu