Feind Borház

Történelem

Balatonfőkajár első okleveles említése 1086-ból való, Villa Quaiar néven emlékszik meg róla a krónikás. A települést egyébként két néven is emlegették egykoron. Kajár és Hangony. Vagyis kiáltó és összehívó. Az oklevél tanúsága szerint mindkét kifejezés egy ősi hivatalra utal, a király vagy a bírák ítéletének kihirdetőjére. Ha lehet hinni a krónikásoknak ezt a tisztséget a Kajár comes látta el. A korabeli adatok szerint már 1332-ben egyházas helyként tartják nyilván Balatonfőkajárt. 1437-tõl a bakonybéli apátság, majd a veszprémvölgyi apácák és a veszprémi püspökség tulajdona.

Feind

A virágzó település lakói a falu határában húzódó lankás domboldalakon szőlőt termeltek. Ezt a hagyományt viszi most tovább családunk. Kiemelt minőségi borainkat éppen azért neveztük el Villa Quaiarnak, hogy szerte az országban megismerjék a mi kis falunkat.

A történelmi hagyományt nem szakíthattuk félbe. 1993-tól foglalkozunk a szőlővel és készítünk borokat. Nyolcvan hektár szőlőültetvényünk Balatonfőkajáron és Balatonaligán található. Kiváló adottságú területek ezek, ahol egyre több fajtát ültettünk, hogy Önnek ne legyen gondja a választáskor. 17 félé szőlőfajtából készítjük borainkat.

Az Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Kékfrankos, Merlot és a Cabernet Franc és Sauvignon mellett olyan magyar fajtákkal is próbálkozunk, mint a Zenit, remélve, hogy itthon és a nagyvilágban újra neve lesz ennek az ősi magyar fajtából származó bornak is. És új fajtáink is teremnek már. A Shirazunk 2006-ban Pannon Bormustra csúcsbora lett és szép borok készülnek a Pinot Noirból és a Sárgamuskotályból is, hogy az édes szájúak se maradjanak ki a borivásból.
20 féle palackozott borunk közül bárki megtalálhatja a szívének leginkább kedveset. A prémium boraink pedig szépen szerepelnek az itthoni és külföldi borversenyeken. A 2010-es Vinagora nemzetközi borversenyre benevezett öt borunkból négy kapott aranyérmet. Zászlósborunk, nagy büszkeségünk a 2006-os Cabernet Franc, ami nemzetközi versenyeken is számos aranyérmet szerzett. Igazi csúcsbor.
borház Feind Lajos és fia, Feind Péter nevével fémjelezhető. Mintegy 100 hektárnyi területen gazdálkodnak, és több mint 20 féle bort készítenek. Boraik értékét adja a tiszta fajtajelleg, a friss gyümölcsösség, a barrique hordókban érlelt testes vörösboraik pedig finom tanninstruktúrával és komlex ízvilággal rendelkeznek. Apa és fia munkájuk során a minőséget és a hitelességet éppúgy fontosnak tartják, mint azt, hogy hűek maradjanak a Villa Quaiar szellemiséghez, utóbbiról Villa Quaiar márkanévvel címkézett boraik tanúskodnak. A mezőgazdasági mérnök végzettségű Feind Lajos és borász végzettségű Feind Péter eredményes szakmai együttműködésének köszönhetően méltan vívták ki a számos verseny elismerését.