Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred ősi bortermelő település, Füred környékén ősidők óta termesztenek szőlőt. Városunk a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék központja. 1987-ben Rómában Balatonfüred elnyerte a “Szőlő és bor nemzetközi városa” kitüntető címet.
A borvidékhez összesen 6350 ha szőlőterület tartozik, az országos átlagnak megfelelően, ennek mintegy harmada áll művelés alatt. A dűlők túlnyomó többségét az első osztályba sorolja a bortörvény.

Legismertebb borok: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Muskotály, Tramini, Zweigelt.

Balatonfüred városa a Borút Egyesület tagjaként segíti a szervezet munkáját, hogy a vendégváró boros gazdák és a borkedvelő turisták közös megelégedéssel egymásra leljenek.

Az évente augusztusban megrendezett Füredi Borhetek az egyik leglátogatottabb borünnep Magyarországon. A Balaton parton húzódó csodálatos szépségű Tagore sétányon a szőlősgazdák felverik sátraikat, és legjobb boraikat kínálják 2 héten át az ide látogatóknak.
Szeptember közepe táján évente megrendezik a Szüreti Felvonulást. A borosgazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovas kocsikból, lovas huszárokból álló menet fúvószenekari kísérettel végigvonul a városon, közben alkalom nyílik megkóstolni a zamatos borokat.

Balatonfüredi borok

A kilencven százalékot is meghaladó fehér fajták között az olaszrizling vezet, ezt követi a Chardonnay, Rizlingszilváni, Tramini, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, muskotály.
A vörösök mezőnyében a hagyományos fajták hódítanak, leginkább Kékoportót, Kékfrankost, és Zweigeltet találunk a dűlőkben, néhol azonban előfordul a Merlot, valamint a két Cabernet fajta.

Néhány füredi bor:

Olaszrizling
Élvezeti értékét a rezedára emlékeztető keserűmandulát idéző utóíze adja. Üde, zöld-fehér színe, bársonyos savai, tüzes zamata teszi a száraz borok között az egyik legnépszerűbbé. 12 Celsius hőmérsékleten fogyasztva páratlan élményt nyújt.

Muskotály
Ez az aranysárga, parfümillatú borfajta a hölgyek kedvence. Finom savösszetételű, könnyed, lágy karakterű édes bor. 12 Celsiuson fogyasztva érezhető leginkább jellegzetes muskotályos zamata.

Tramini
Intenzív fűszeres aromájú, lágy savakkal rendelkező félédes vagy édes borfajta. A fahordós ászokolás tovább nemesíti e bor zamatát. Íze és illata 10-12 C-ra hűtve nyújt igazi élvezetet.

Zweigelt
Ezt a félédes, diszkrét illatú, mélyvörös színű vörösbort elsősorban a Tihanyi -félszigeten termelik. Néha maradék cukrot is tartalmaz, ettől még harmonikusabbá válik. Fogyasztása étkezések végén 16-17 C-on ajánlott.