Gelléri Pince

A Balatonfüred-Csopak borvidék és a felsőörsi szőlőterületek meghatározó pincészete az Antal Gyula és családja tulajdonában lévő Gelléri Pince. A nemesi származású Felsőgelléri Antal család 1725-től él a településen, ennek tiszteletére nevezte el Antal Gyula Gelléri Pincének. Az ősök a megtermelt borokat 1945-ig bécsi borkereskedőknek adták el. Ezután jó pár évtized kihagyás következett, csak a vörös-kőből épített családi borospince maradt meg.

Kevés szőlőterülettel a jelenlegi tulajdonos, Antal Gyula kezdte újjáéleszteni az ősök tevékenységét a rendszerváltás után. Az örökölt és vásárolt területeken 1997-től telepített szőlőt. A legújabb telepítésekkel együtt jelenleg 30 hektár szőlője van a családnak. Az első években a szőlőt értékesítették. Borral 2002 óta szerepelnek a piacokon. A folyamatos fejlesztések és az emberi gondoskodás eredménye a jelenlegi, egyedinek mondható borok íz- és aromavilága.

A felsőörsi szőlők élvezik az ásványi anyagokban gazdag földet, a napfényt és a tó tükröződését, a kellemes délkeleti és északnyugati szellőket. A szőlőhegy borait uralják az olaszrizlingre, a szürkebarátra, a traminire, a chardonnay-re is a vörös föld adta jellemző karakteres ízek. Újabban több vörös szőlőfajta és a belőlük készült vörösbor is kellemes élményt kínál a vendégeknek. A fehér borok élvezeténél felfigyelünk a lágy, simogató savakra, a minerális vagy a föld jellegét hozó ízekre. A borokat lágy zöldes vagy szinte fehér szín kíséri. A magyaros étkezést kiegészítik és a borközi beszélgetést pergővé varázsolják.

A Balaton északi partján, festői környezetben, Felsőörs község déli bejáratánál található egész évben üzemelő Fogadónk. A panoráma gyönyörű, a környezet tiszta, rendezett. A vendégszobák 2-3-4-5 ágyasak, fürdőszobával, TV-vel és minibárral felszereltek, ízlésesen, minden kényelmet biztosítva vannak berendezve. Fogadónk nem csak egyéni vendégek kellemes pihenőhelye, hanem csoportos kirándulók hangulatos fogadására is tökéletes.

Vendégeink részére külön parkoló áll rendelkezésre, éjszakai őrzéssel.

Nagyobb rendezvények esetén a terasz is igénybe vehető a nyári időszakban. A belső termek alkalmasak családi összejövetelek, konferenciák, üzleti megbeszélések, oktatások, továbbképzések, megrendezésére. A teljes étterem és a környezet hangulatos bálok, esküvők ideális helyszíne.

Vinotékánkban 10 fő fölött borkóstolót tartunk az egyes borfajták bemutatásával.

További információ itt.